Press and Critiques
Fugl Fønix Temporær Kunsthall
Utguiden i Adresseavisen 21.01.2012
Art writer Amalie Selvik writes about Fugl Fønix Temporary Art Hall
Dette kan ha vært middelalderpub
Under et oppryddingsprosjekt fant en kunstner det som kan ha vært en av Trondheims eldste puber.
Publisert 16.01.2012

Parkgården i Trondheim har vært bygård for mange som tilhørte byens elite. Nå kan en glemt pub ha blitt funnet i byggets hvelvkjeller. Foto: Vigdis Wågø-Wares/NRK
– Det var helt magisk, sier Børge Kjeldstad om oppdagelsen han gjorde i Parkgården, like ved Vår Frue kirke i Trondheim.
Den siste tiden har kunstneren ryddet i den gamle bygården for å gjøre klar til en utstilling av sine egne bilder.
Under oppryddingsprosjektet kom han over hvelvkjelleren, som ingen hadde brukt på langt tid.
– Det lukta gammelt og det var omtrent som å komme inn i en middelalderverden, beskriver han.
Fra slutten av 1400-tallet
Den gamle kjelleren, som ligner en grotte, kan være en glemt skatt som nå er funnet.
– Hvis vi har virkelig flaks så er dette rådstuekjelleren. Den eneste kjelleren i Trondheim hvor det var lov til å skjenke vin, sier byhistoriker Terje Bratberg.
Han har gått ned den bratte steintrappa, og står på løsmassen som fyller opp gulvet i hvelvkjelleren.
– Jeg tør vedde veldig mye på at man oppdager at steinhellene som ligger langs veggen er en benk og at det er et fint, brolagt gulv i bunnen dersom man graver seg ned her.
Gammelt skjenkested
Bratberg mener det er mange tegn som peker mot at kjelleren en gang i tiden kan ha vært en av Trondheims eldste puber.
– Det er noen veldig fine skap her, og åpningen har ligget ut mot der Torvet lå før byen brant i 1681. En av Norges fremste arkeologer har sagt at den kanskje er fra sen middelalder. Det vil si slutten av 1450-1537.
Han er henrykt over hvor godt bevart kjelleren er.
– Den har nok hatt en lagerfunksjon i ettertid, og ble nok brukt fram til Befalsforeninga overtok bygget rundt 1916. Etter den tid gikk den sakte i glemmeboka. Inntil nå, sier Bratberg.
Vil servere vin i kjelleren igjen
De neste to ukene kan hvem som helst komme ned i kjelleren som en del av kunstutstillingen til Kjeldstad.
Men kunstneren er også medlem av styret til foreninga som eier bygget, og har et ønske om å åpne den gamle hvelvkjelleren for folket igjen.
– Jeg håper at det starter aktivitet her, og en vinstue ville jo vært sjarmerende.
Pulisert på NRK sine nettsider16.01.2012 (Here you can also see the TV recordings about this sent on national TV by NRK.)
Article about Trondheim Art Museum in Adresseavisen
I followed up my project during Trondheim Open with an article in Adresseavisen about the Art Museum in Trondheim:
Article about Trondheim Open 2011
Presentation of Svolværraidet memorial exhibition
From Våganavisa 2/3 2011.
Adresseavisen
Kunst nr 1 2011
Art historian Eva Furseth's article on the pilot project Business Development for Artists in the Norwegian magazine "Kunst". Link to separate article.
Lev godt av kunsten din
Adresseavisen omtaler "Lev godt av kunsten din" piloten
Kringkasting
Adresseavisen omtaler Børge Kjeldstads utstilling på NTNU vitenskapsmuseet Suhmhuset, 2008.
Storåsfestvalen:
- De frivillige har vært litt bortgjemt i Trollskogen, men i år prøver vi å knytte de tettere til festivalplassen. Det blir mye mer kunst og performance med Flukt i skogen. Historiefortelling rundt bålet, og så skal maleren Børge Kjeldstad åpent atelier i skogen, forteller Anne.
- I tillegg skal vi hver dag har slampoesi ved bålet på begge festivaldagene. Hvis folk har lyst til å lese poesi eller tekster, så trenger vi flere.
Kunstnerisk påfunn i Nidelva
- Dette er et påfunn og jeg har satt den opp som et innlegg i den kunstpolitiske debatten. Det er mange som lager mye rart som de kaller kunst, men som ikke er det. Kunst skal være krevende. Når jeg først skulle gjøre noe som ikke var kunst, så ville jeg gjøre det kreativt, sier han.
Kjeldstad har varslet politiet om påfunnet sitt, men har ikke fått godkjennelse av kommunen.
- Hadde jeg spurt kommunen hadde jeg aldri fått lov til dette, sier han.
Når Kjeldstad og hans sju hjelpere jobbet i helgen kom plutselig en froskemann fra studentkoret Pirum svømmende ut til dem.
- Han sa at dette kunne vi ikke gjøre fordi det var Pirums eiendom. Men jeg forklarte ham bakgrunnen for prosjektet og ba ham vente og se hvor bra dette kom til å bli. Da var det greit. Jeg kommer til å sende en skriftlig søknad til Pirum, sier kunstneren.
Om du synes statuen ser skjør ut kommer den nok ikke til å bli tatt med strømmen. Den er nemlig gravd halvannen meter ned i bunnen på Nidelva.
Dette er ikke kunst, men et påfunn, ifølge kunstneren Børge Kjeldstad som har satt opp en seks meter høy påle i Nidelva Foto: Pål E. Solberg
- Fjerner staken etter pinse
Han tror byggesakskontoret neppe hadde gitt kunstneren Børge Kjeldstad tillatelse til å grave ned staken i Nidelva om han hadde søkt om lov. Og han tror så visst at den vil bli fjernet etter helga.
- Det blir nok gjort noe med kunstverket etter pinse. Den står jo ikke i veien for noen og det at folk undrer seg over hva det er, kan være bra det også, sier Nilsen.