Kunst som drivkraft

Tekst: Amalie Marie Selvik / Foto: Monica Anette Svorstøl.

Fugl Fønix Temporære Kunsthall er et temporært utstillingsprosjekt som tester mulighetene for et nytt galleri i en av Trondheims gamle bygårder. I utstillingen knytter malerier og film dramatiske opplevelser fra andre verdenskrig sammen med alvorstyngende samfunnskritikk. Published 23.01.2012 on http://amalieselvik.blogg.no

Kunstnerisk powwow.jpg
Børge Kjeldstad Kunstnerisk powwow (2011)

I Parkgårdens første etasje henger fargerike malerier på blottlagte tømmervegger og nakne gipsplater. Som initiativtaker til Fugl Fønix Temporære Kunsthall har kunstneren Børge Kjeldstad stor tro på kunst som et virkemiddel for å fremkalle engasjement om viktige samfunnspolitiske saker. Samt en tro på kunstens mulighet til å skape nytt liv i tomme lokaler.

- Den verneverdige Parkgården ble bygget en gang på 1700-tallet, og har vært eid av Trondheim Befalsforening i snart 100 år. Jeg har bakgrunn som skipsingeniør fra NTH og marineoffiser i forsvaret, og for noen år siden meldte jeg meg inn i foreningen der jeg påtok meg vervet som eiendomssansvarlig, forteller Kjeldstad under åpningskvelden.

foran Holland mars.jpg

Børge Kjeldstad foran Holland mars 1945 (2011).

- Denne delen av gården har stått tom og ubrukt i 3 år på grunn av urealiserte planer og ideer. Siden jeg driver med kunst ønsket jeg å kombinere min kunstinteresse med behovet for rehabilitering av disse rommene. Min ide var derfor å rydde lokalet og vise hvilke potensialer det innehar - som for eksempel et sted for å vise kunst, poengterer han.

 

Kunstneren benyttet 25 000 kr. av egen lomme, og ved hjelp av dugnad og fagfolk fikk han tømt lokalet for gammelt skrot og installert elektrisk lys. I følge kunstneren har medlemmene reagert positivt på prosessen - og flere uttrykker at de liker utstillingen. Spesielt har mange fattet interessen for dokumentarfilmen til Rolv Lyssand Bjørø om Lofotraidet.

 

London.jpg
Børge Kjeldstad London (2011).

Svolværraidet

Børge Kjeldstad traff Rolv Lyssand Bjørø i fjor under 70 års markeringen av Lofotraidet i Svolvær. Kjeldstad stilte ut en serie med malerier basert på sin morfars brors gamle fotografier tatt under andre verdenskrig, og Lyssand Bjørø hadde premierevisning av dokumentarfilmen, Operation Claymore (2011). En film om de intense timene som fant sted 4. mars 1941 da engelske soldater angrep tyske soldater i Lofoten i et dramatisk raid mot det tyskokkuperte Norge. Skip ble senket, fabrikker sprengt, og drivstofflagre satt i brann.

- Min morfar er fra Svolvær, og hans bror Kyrre og nevø Brynjulf rømte landet sammen med over 300 andre nordmenn, da de engelske krigskipene returnerte til England etter Svolværraidet. De to ville delta i krigen mot nazismen sammen med de norske styrkene i England, forteller Kjeldstad.

 

Hos sin morfar fant kunstneren fotografier fra de to mennenes mange opplevelser under krigen. Kyrre hadde blant annet deltatt i den første invasjonen av Normandie, mens Brynjulf hadde jobbet som sjåfør for kong Olav i London.

- I fotoalbumet var det mange bilder som viser krigens gru, men i mine malerier vil jeg også fokusere på de mange andre historiene som fotografiene også forteller om. Jeg synes det er viktig å hedre de mange som gjør en vanskelig jobb. Like nødvendig den gangen som det er i vår samtid, bemerker han.

Caen - Frankrike 1944.jpg

Børge Kjeldstad Caen - Frankrike 1944 (2011).

Flere av maleriene viser blondhårede soldatgutter i grønne og blå uniformer smilende med norske flagg, eller samlet i kameratslig lag, eller avbildet i militære situasjoner.

- Jeg maler gjerne med sterke farger, og det var derfor helt naturlig for meg å gjengi de sorthvite fotografiene i farger. Mange bruker farger symbolsk, og kanskje kan de brune fargefeltene rundt hvert motiv tolkes til å representere fascismen disse mennene kjempet imot, reflekterer Kjeldstad.

Lydene fra filmen til Rolv Lyssand Bjørø brer seg utover hele lokalet, og Kjeldstad er glad for at han nå får stille ut dokumentaren sammen med disse maleriene.

 

Operation Claymore

Rolv Lyssand Bjørø var ikke til stede under åpningen, men til Kunstforum forteller filmskaperen at Operation Claymore ble laget da han studerte filmfag ved Nordland Kunst og filmfagskole.

- Jeg lurte på hvorfor Svolvær og Kabelvåg har så voldsomt mange bunkere og festninger. Det var da jeg kom over historien om Lofotraidet. En historisk hendelse under krigen som jeg ikke tidligere hadde hørt om, forklarer Lyssand Bjørø.

 

Operation Claymore.jpg
Rolv Lyssand Bjørø Operation Claymore (2011)15 min film.

Siden dette var en såpass stor hendelse sjokkerte det ham at de fleste i Svolvær og Kabelvåg faktisk ikke hadde mye kunnskap om Lofotraidet. I tilegg oppdaget han at det fantes lite produsert materiale som omtaler denne hendelsen.

- Da jeg fikk i skoleoppgave å lage en dokumentar, så jeg det nesten som en plikt å lage denne dokumentarfilmen, sier Lyssand Bjørø.

I Operation Claymore har Lyssand Bjørø klippet sammen sorthvite fotografier og arkivfilm med øyenvitneskildringer av Knut Varberg som var 18 år da Lofotraidet fant sted. Gjennom hans fortellerstemme, lyden av bombeeksplosjoner, flammeknitring og skuddvekslinger skaper filmen et sterkt inntrykk av hele hendelsen.

Arkivmateriale fant Lyssand Bjørø hos Lofoten Krigsminnemuseum. Et stort privat museum der eieren William Haakvåg gav han tilgang til en mengde fotografier og filmklipp fra denne aktuelle tiden.


- Jeg synes det var en stor ære å få vise filmen under minnemarkeringen da det var mange krigsveteraner blant publikum som satte pris på filmen, forteller han.


Kunst mot voldtekt

Børge Kjeldstad har hatt fem utstillinger det siste året. Han maler med dristige fargekombinasjoner og markerte penselstrøk, og motivene handler ofte om samfunnspolitiske tema. Men kunstneren våger også å være personlig, og fyller sine komposisjoner med selvrefererende tematikk og lett gjenkjennelige fragmenter fra omgivelser rundt om i Trondheim.

 

Weimar.jpg
Børge Kjeldstad Weimar (2011).

Hans solidariske holdning derimot har ført ham utendørs i offentlige rom for å male sine kunstverk til støtte for saker han mener er viktige å rette oppmerksomhet mot. I utstillingen henger blant annet Citizens of the yellow emperor (2011), som han malte stående utenfor den kinesiske ambassaden til støtte for en fengslet Ai Weiwei, og Maleriet Kunst mot voldtekt (2011) ble malte på nattestid oppe på Kristiansten Festning for å stå opp mot bølgen av overfallsvoldtekter. Mens det gule portrettet av dødsdømte Sakineh Mohammadi Ashtiani malte han stående i gågaten i Trondheim sentrum i protest mot de iranske myndighetene. Historien gikk verden rundt om kvinnen som ble dømt til 100 piskeslag, og senere til steining, for et kjærlighetsforhold med broren til sin avdøde mann ? to år etter hans død.

Citizens of the yellow emperor.jpg

Børge Kjeldstad Citizens of the yellow emperor (2011).

- Det å male utendørs er en spesiell situasjon. Man får en umiddelbar respons fra passerende mennesker, og setter i gang en dialog. Så får det meg til å skjerpe kreativiteten. Å stå foran et hvitt lerret kan være skremmende - man må overvinne trangen til å overveie egne valg, forklarer Kjeldstad.

- Det nytter ikke å sitte hjemme. Det eneste som hjelper er å bry seg. Flere må selv ta initiativ til å uttrykke avsky mot diskriminerende holdninger, mener Kjeldstad.

 

Sakineh Mohammadi Ashtiani.jpg
I den gamle kjelleren under bygården har Børge Kjeldstad montert Sakineh Mohammadi Ashtiani (2011).

Fugl Fønix - opp av asken

Hva fremtiden vil bringe for Fugl Fønix Temporære Kunsthall mener Kjeldstad er opp til foreningen. Lokalet skal isoleres og ytterligere restaureres, og om noen viser interesse til å ta kontakt er det fullt mulig å holde flere utstillinger.

 

- Jeg drister meg til å knytte Kunsthallbegrepet til dette utstillingsprosjektet. Helt klart fordi jeg vil bidra til å opprettholde ilden i debatten rundt etableringen av en Kunsthall i Trondheim. For å signalisere at kunsten kan bidra til å lage liv i et av de mange gamle og tomme lokalene som finnes overalt i Trondheim. Slik som arkitektstudentene eksemplifiserte med Dampsentralen på Ila i fjor. For alt er mulig hvis man vil, understreker Børge Kjeldstad.

 

Oversiktsbilde av utstillingslokalet.jpg
Oversiktsbilde av utstillingslokalet i Parkgården.

[Parkgården ligger i Vår Frue gt. 4 i Trondheim.]